Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pes s PP, bez PP, kříženec nebo voříšek?

18. 5. 2007
Trošku se mi v návštěvní knize rozjela debata na téma, zda je lepší pes s PP, bez PP, kříženec nebo voříšek. Mám sice na toto i anketku, ale zajímal by mě i váš názor, proč upřednostňujete zrovna tohle a ne tamto.:-) Takže, prosím, vzhůru do toho a piště mi sem své názory. Stále mi totiž přijde, že někteří majitelé "papíráků" na ty "nepapíráky" pohlížejí trošku s despektem.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jak který něco umí

Aja RTW,31. 12. 2013 23:05

Donedávna jsem si myslela, že pes je nejlepší čistokrevný, pro mne RTW, dokud si syn nepořídil kříženého Kubíka. Každý umí něco. RTW je skvělý obránce domu a rodiny, umí si hrát, ale tyhle velka plemena nedokážou takové skopičinky jako malý kříženec. I když je to "hajzlík", který si dělá trochu co chce, už je nám to jedno a nedávno jsme si pořídili další, ovšem tentokrát z obou sran neznámý původ tzv. vesnická vořechijáda. Každopádně jsou všichni zlaťíčka a umí udělat radost.

míláčci tak jako tak

Monča a Arwen,9. 2. 2008 21:14

Dlouho jsem si myslela, že PP je jenom na výstavy, pak jsem se dozvěděla o dysplazii kyčelního kloubu a prohlásila, že pokud někdy velkého psa, tak jedině s PP. No, jenže před nedávnem jsem poznala (zatím jen přes net - brzo osobně) pejska s PP a bohužel už nyní má za sebou operaci kyčelního kloubu. Jsem z toho trošku zmatená - asi opravdu záleží na každém pejskaři. My máme zatím pejska neuznaného FCI, dále bychom chtěla psa s PP a jednou si 100% vezmeme staršího pejska z útulku na dožití - a třeba jich za náš život stihneme i víc. Za jedním si ale stojím - pokud je u pejska zjištěna nějaká dědičná choroba, tak prosím dál nerozmnožovat - v útulcích je pejsků pro radost dost a určitě si nikdo nechce pořídit pejska, aby mu třeba za pár let umřel či musel být utracený.

kecy

hele,4. 2. 2008 19:23

hm dobry keci v kleci

orieškovci

Liana,17. 8. 2007 13:32

Papiere sú dobrá vec, pokiaľ má človek naozaj nejaké vysnené plemeno. Väčšinou sú zárukou, že z tej chlpatej guličky mu naozaj vyrastie to, čo chcel. Taktiež, pokiaľ si to teda klub stráži, má veľkú šancu mať zdravého psíka bez dedičných chorôb (príroda si však aj v strážených chovoch vie presadiť svoje). To znamená, že ak by som chcela nejaké špeciálne plemeno (ako som aj chcela), rozhodne s PP. Pokiaľ mi nejde o žiadne špeciálne plemeno, potom rozhodne orieška prípadne kríženca - či už z útulku alebo od suseda z dediny... Myslím, že ak raz presadím možnosť mať druhého psa, tak nakoľko som si svoje vysnené plemeno už splnila, druhým psíkom by bol havinko z útulku. Pred mojím tibeťáčkom sme mali orieška, ktorý bol úžasný, nenapodobiteľný, milujúci a milovaný. Tzv. čistokrvné psy bez PP - je to výsledok len chamtivosti a hry na peniaze. Toto nijako nechcem podporovať.

Není rozdíl :o))

Alča & Max,30. 5. 2007 16:32

My máme už třetího pesu, první dva byli bez PP (NO a angl.kokr). Rozhodně si nemůžu stěžovat :o) Oba byli úžasní :o)) V rodině pak máme další 2 pejsky bez PP. Ti jsou sice trochu cholerici, ale to nemá nic společného s PP, prostě jsou to teriéři :o)) Rozhodně u nás v rodině neděláme žádnou tlustou čáru mezi pejsky s PP nebo bez PP :o)) Poměr psů, kteří byli nebo jsou členy naší rodiny je 4:1 ve prospěch "bezpapíráků" :o))
A proč jsme si pořídili Maxe s PP? Rozhodně ne kvůli výstavám, nebo abychom mohli někomu mávat před nosem průkazem původu :o)) Ten jsem za celé 3 roky vytáhla 2x :o) Jednou na svodu dorostu a jednou na klubové výstavě, která byla naše první a s největší pravděpodobností i poslední :o)) Nejsem vystavovací typ :o)). Chtěli jsme mít jen jistotu, že z malé chlupaté kuličky nám vyroste parťák s vlastnostmi a exterierem jaký slibuje standard plemene .... (tedy velký tak akorát a kámoš k dětem) a ne 60kg tele, které by se nám ani nevešlo do bytu :o))
Jinak můj názor je takový, že pokud toužím po určitém plemeni tak než si pořídit štěně bez PP od nějakého "množitele", který produkuje bezpapírová štěnda bez ohledu na vhodnost volby rodičů (ať už ze zdravotního hlediska, nebo povahového), je lepší si pořídit pejska s PP. Ty rozdíly v ceně nejsou u spousty plemen nijak velké. Jistota 100% zdraví není nikdy, ať už je pes s PP nebo bez PP, ale u toho s PP je menší pravděpodobnost, že se u něj projeví dědičné vady.
A pokud člověk nemá vyhraněnou představu jakého pejska by chtěl, tak je lepší udělat dobrý skutek a vzít si pejska z útulku, než podporovat množení na nevhodných rodičích a zvyšovat tak počet psů u kterých hrozí výskyt dědičných chorob nebo nevyrovnaná povaha.

Pes s PP, bez PP, kříženec nebo voříšek?

Sherry, Žanetka, Mikey a Lilly,22. 5. 2007 10:55

Já teda můžu říct, že jestli pes s pp nebo bez je naprosto jedno. Nebo jestli voříšek. Názory jako například: voříšek je lepší protože tohle a támhleto nebo to samý o psech s pp mě prostě dokážou rozčílit,každej si pořizuje co uzná za vhodný, já mám feny s pp i voříška a jsem maximálně spokojená se všema, prostě moje miminka :) Ještě jsem slyšela, že si lidi pořizujou pejsky bez pp protože pejsek s pp je moc drahej, to je taky naprostá hloupost, at si pak takový lidi spočítaj kolik daj za toho pejska peněz a budou koukat :o) Když ty peníze nedaj do pp, daj je prostě do něčeho jinýho :) Já nemám prostě nic ani proti pp, nepp kříženečkovi či voříškovi, každej pesan si zašlouží páníka :o)

www.kuci.wbs.cz

Hanka a Kuci,21. 5. 2007 9:59

Opravdu je to nekonečná debata;-). Já mám našeho borderáka bez PP, dřív jsem zastávala názor (hlavně díky svému okolí, kde měli všichni pejsci s PP docela velké zdravotní i psychické problémy), že psa s PP nikdy. Ale postupem času si uvědomuji, že opravdu "něco na těch papírech bude", ale samozřejmě pouze u chovatelů, kteří to nedělají pouze pro peníze, protože jsem slyšela toho opravdu dost od některých "chovatelů" nebo i od majitelů psů s PP, jaké se dělají podvody ať už kolem zdravotního stavu(peníze jsou prostě peníze), podplácení na výstavách, příbuzenského křížení, nebo třeba naši známou s NO bez PP chtěli přesvědčit, aby nakryl její pes (protože byl vzhledově nádhernej) fenu s PP, ale otec by se uvedl papírovej... Tak to je pak podle mě o ničem ...
Člověk musí asi hodně hledat (nejlépe si najmout soukromé očko;-), aby narazil na dobrého chovatele...

radši s PP

Lucka od Arta,20. 5. 2007 20:39

Tak se taky přidám se svou troškou do mlýna: má první kokřice byla bez PP, Art je s PP, v lásce nedělám rozdíly, jen teď s Artem zjišťuju, o co vše jsem přicházela - lovecký výcvik, výstavy a tak-ale to zas nemusí bavit každého...
Nemám vůbec nic proti křížencům či psům bez PP, už bych ale byla opatrnější s jejich dalším množením, obzvlášť ve velkém a pro peníze, to mi vážně pije krev. Lidi si myslí, že ušetří na bez Pp štěndu, ale pak dají spousty peněz za veta a ani pejsek občas nevypadá jako jejich vysněné plemeno...Ale když už se takovej pejsek narodí, měl by prožít stejně šťastnej život jako papírovej šampion. Jen mi připadá sobecký chtít mermocí štěňátka po svým psu, co třeba má DKK nebo jinou nemoc, já to nevím ,ale prostě chci, aby si užil. A že vypadá zdravej, nic neznamená. U PP chovu se to aspoň trochu hlídá...Takže tak.

re: nekonečná debata

Majky a Jitka,19. 5. 2007 19:53

No, tak tohle přirovnání jsme ještě neslyšeli, ale obávám se, že tomu dotyčnýmu by asi panička trošku pocuchala účes. Každy pejsek má přeci nárok na to, aby byl šťastný. On si nevybral být kříženec nebo bez PP. A každý by měl respektovat názor druhého (i pokud s ním třeba nesouhlasí), takže když si chce někdo pořídit pouze psy s PP, ať si je pořídí, ale nechá nás ostatní, bez nadřazenejch poznámek, pořizovat si křížence, voříšky či čistokrevné pejsky bez PP.

Nekonečná debata

Aimecek a panička,19. 5. 2007 10:50

Ahojky, předem bychom chtěli pochválit paničku, že založila tuto debatu. Každý určitě rád projeví svůj názor, ale myslím si, že to nikdy nebude stoprocentně objektivní, jelikož každý bude hájit hlavně to, co má doma. Jak už určitě víte, můj výmaráček je bez PP. Někdy mě to fakt štve, jelikož mě tenkrát vůbec nedocházelo, že s ní nebudu moct dělat úplně všechno, co bych chtěla-mám na mysli výstavy atd. Ale když se na Aime podívám, tak si řeknu "No a? Hlavně, že je zdravá, šťastná a spokojená" Je to můj vysněnej pejsek a pochybuju, že by mě nebo jí udělali papíry šťastnější. A dá se dělat spoustu věcí i bez nich. O tom by vám mohl vyprávět zrovna Majkýsek. Jenom bych chtěla vzkázat všem ZARYTÝM(nemyslím tím všechny, jen ty povrchní) pejskařům s papírama. Přestaňte se na nás dívat shora a uvědomte si, že každej ten 4-nohej miláček s PP nebo bez si zaslouží skvělej život!!!! A porovnání typu, že pes bez PP je jako auto bez techničáku mě fakt uráží!!!!

www.fufik.wz.cz

Naše psí smečka,19. 5. 2007 7:56

Tak my taky přihodíme něco málo do debaty :-). Náš první pejsek Ferda je skvělý voříšek, je taky z útulku, je to morous a nemá moc rád ostatní psy, ale za nic na světe bychom ho nevyměnili, je to kříženec basseta s jezevčíkem a občas docela vážně uvažujem, že si tuhle kombinaci vytvoříme sami doma (ale asi to neklapne, protože je docela hodně složité, no a kdo by si od nás vzal malé jezbasy, že). Náš druhý pejsek - Truhlík je kříženec od cesty, je skvělý, akční a nemám problém zapojit se s ním do jakéhokoliv psího sportu jediný problém je jeho pitbulí hlava :-(, která mnoha lidem nevoní. Třetím našim pejskem je maďarská ohařka s PP Aira - Truhlík a Aira jsou jak dvojčata, bezvadně si rozumí, doplňují se při páchání různých zločinů. V chování psa bez PP a psa s PP tedy nevidím žádný rozdíl - je to všechno o výchově. No a co se týká zdraví, nemyslím si, že by voříškové byli extrémně zdravější než psi s PP - Ferda má trošičku kratší spodní čelist (cca 2,5 cm), takže má moc pěknou mezírku :-), Truhlík má docela citlivou kůži - minulý týden nám vběhl do obilí (to on moc rád) a skoro pět dní mu mokvalo břicho no a Aira s PP - nemá zub, což je vada, která ji vylučuje z chovu (v létě ji necháme vykastrovat, protože "bezpapíráky" zkrátka mít nebudem - nejde o peníze, štěně vizsly bez PP je jen o něco málo levnější než vizsla s PP, ale chovatel prostě nemá kontrolu nad těmy psy, nevidí je na výstavách, zkouškách)....Ale na tom nesejde, i když máme tři "zmrdíky" máme je moc rádi i kdyby byli bezzubí, olisalí, bez nohy :-) Mějte se

jak je to u nás

Majky,18. 5. 2007 21:26

No, vzhledem k tomu, že můj původ je neznámý, jsem z útulku a kříženec nebo voříšek (nevim, kolik těch ras ve mě vlastně je, ale konečný výsledek je fááákt dobrej:-)), paničky názor na to, jestli pejsek musí být pouze s PP je asi poměrně jasnej. Sice se doma mluví o tom, že příští pejsek by byl asi s PP, stejně si myslím, že to dopadne zase tak, že páníčci půjdou do útulku a přinesou (přivedou) od tamtud nějakého opuštěného pejska. Výstavy pro paničku prostě nejsou prioritou a raději pomůže opuštěné psí dušišce voříška (se kterým pak bude hojně navštěvovat voříškiády:-)). Jak jsem již psal v knize návštěv, veliké plus u psů s PP je to, že zdravotní stav rodičů je (by měl být) monitorován a měli by být tedy k sobě vybíráni psi tak, aby se co nejvíce snížilo riziko dědičných chorob. Bohužel toto se neděje automaticky a není to povinné u všech plemen (což teda moc nechápeme, protože zdraví by snad mělo být na prvním místě) a také některá plemena jsou přešlechtěna nebo mají malou chovatelskou základnu, a to se pak právě odráží na zdraví, nebo spíše nezdraví, štěňat. Ale každopádně, ať už si člověk pořídí multišampióna s PP, čistokrevnýho pejska bez PP, křížence nebo voříška, důležitý pro toho pejska je to, jak moc ho jeho páníček/panička má rád/a. A v tomhle já teda rozhodně vedu.:-))) Moje panička by pro mě dejchala a já pro ní taky. Jsme prostě taková nerozlučná dvojka a není podstatný, jestli mám oficiální jméno dlouhý tak, že si ho ani nezapamatuju nebo jsem prostě "jen" Majky.:-)))